Skip to main content
relaties

Relaties

Samen werken aan je relatie is natuurlijk een uitstekend idee. Maar wat als je partner hier niet voor open staat, of wanneer je merkt dat je vaker met dezelfde relatie-issues worstelt, ook in relatie met anderen. Uiteindelijk heb je zélf de meeste invloed op je relatie, door de regie te nemen over wat je zegt en doet. Dit doe je door je handelen in lijn te brengen met wie je wil zijn en waar je voor wil staan, zowel voor jezelf als voor de ander. En daar is geen relatietherapie voor nodig.

Plezierige relaties kunnen je kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. Vaak willen mensen zichzelf kunnen zijn in een relatie en zich tegelijkertijd verbonden voelen. Maar hoe vind je die balans?

De relatie met je partner

In een intieme relatie kunnen we het meest geraakt worden. Juist omdat we om de ander geven duwt deze al snel op onze ‘rode knoppen’; oftewel onze gevoelige plekken die we in de loop van ons leven hebben ontwikkeld.

Verliefdheid verdwijnt en dat kunnen we ervaren als een verlies. Relaties zijn nu eenmaal niet volmaakt en dat doet pijn. Vanuit die pijn raken we al snel verstrikt in patronen waarmee we alleen maar verder van elkaar verwijderd raken. Het vraagt moed om daar eerlijk naar te kijken en het vraagt om het trainen van vaardigheden om anders met je partner om te leren gaan. Nu denk je misschien; ja maar mijn partner zal toch vooral moeten veranderen. Dit is volstrekt normale reactie, de vraag is alleen; hoeveel controle heb je eigenlijk over je partner? Waarschijnlijk geen, maar je kunt je partner wel op een constructieve manier beïnvloeden en daarmee bijdragen aan een gezonde relatie voor jullie beiden.

Het maakt al een groot verschil wanneer je effectief om leert gaan met de vaak heftige emoties die jouw partner bij je oproept. In plaats van de ander te negeren, je af te sluiten en als het ware te verdwijnen, heftig te reageren vanuit hoog opgelopen emoties, of erover te piekeren, leer je zoeken naar manieren om je weer te verbinden. Door je daadwerkelijk open te stellen voor je partner en op een respectvolle manier op te komen voor jezelf, kan er een nieuw evenwicht ontstaan. Er ontstaat een balans tussen de zorg voor jezelf en voor de ander, waarin jullie beider behoeften een plek kunnen krijgen.

Relaties met anderen

Ook in andere relaties komen we het nodige tegen. Of het nu om relaties met je ouders, je kinderen, familie, vrienden of collega’s gaat, voor je het weet ontstaan er bepaalde spanningen die om aandacht vragen.

Samen kunnen we aan de slag met vragen als:

Hoe ga ik om met een meningsverschil of conflict? Hoe stel ik grenzen op een respectvolle manier, zodat ik oog blijf houden voor de ander? Hoe blijf ik in contact? Wat weerhoudt me om waardering te uiten of juist te ontvangen? Hoe herstel ik het contact na een breuk? Dit is maar een greep uit de vele vragen die in mijn praktijk voorbij komen.

Eenzaamheid: het signaal van verlangen naar verbinding

Het kan ook zijn dat je juist betekenisvolle relaties mist in je leven. Misschien zoek je naar mogelijkheden om je netwerk uit te breiden of ben je op zoek naar meer diepgang  in relaties. In het laatste geval heb je wellicht aardig wat mensen om je heen, maar je voelt je niet echt verbonden met hen. In beide situaties kun je gevoelens van eenzaamheid ervaren. Ook ervaren veel mensen regelmatig gevoelens van eenzaamheid in de relatie met hun partner. Het blijkt vaak best lastig dit te erkennen voor jezelf. Maar door dit wel te erkennen neem je jezelf serieus in je verlangen naar meer verbondenheid; dit is immers een normaal menselijke behoefte. Vervolgens is de vraag: hoe kun je hierin investeren en wat staat je daarbij in de weg?

Van bescherming naar verbinding na trauma, met Trauma Informed Stabilization Treatment (TIST) en EMDR

Soms liggen er heftige gebeurtenissen ten grondslag aan de relatieproblemen die je nu ervaart. Je reageert heftiger dan je zou wensen op bepaalde spanningen in relaties.

Door trauma verandert ons zenuwstelsel van een toestand van verbinding naar een toestand van bescherming. In een toestand van bescherming is overleven het enige doel. Wanneer trauma een rol speelt, gaan we aan de slag met EMDR (bij specifieke traumatische ervaringen/ zie pagina over EMDR) of Trauma Informed Stabilization Treatment (bij zelfvervreemding als gevolg van een onveilige jeugd).

Verbinding met jezelf gaat daarbij vooraf aan verbinding met de ander, zodat je ook weer beter alleen kunt zijn. Wanneer je jezelf tot steun kunt zijn is het bovendien veel aangenamer om op bepaalde momenten alleen te zijn.