Skip to main content
EMDR

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

EMDR helpt om negatieve ervaringen definitief tot het verleden te laten behoren. Het is een bewezen effectieve interventie die veel wordt gebruikt bij trauma en andere nare gebeurtenissen.

Wat EMDR voor jou kan doen?

Met EMDR kun je negatieve ervaringen verwerken, zodat daar niet langer een impact vanuit gaat op je leven zoals je dat wil leiden.

Schokkende gebeurtenissen die om verwerking vragen liggen opgeslagen in ons brein en lichaam. Ze kunnen door iets of iemand ‘getriggerd’ worden, waardoor een gevoel van dreiging ontstaat. Je voelt je dan ineens overweldigd door heftige spanningen en emoties of je krijgt juist het gevoel dat het leven uit je weg trekt; je voelt je eerder leeg en afgevlakt. Je bent overstuur terwijl je ergens voelt dat dit niet klopt met wat er op dat moment gaande is. Intuïtief voel je aan dat jouw reactie niet in verhouding staat met wat er nu gebeurt. Er is immers geen acuut gevaar.

Het gevoel van dreiging kan op die momenten gekoppeld zijn aan een eerdere traumatische gebeurtenis en voor je het weet nemen automatische overlevingsreacties het over. Je wordt bijvoorbeeld ineens erg boos, of je trekt je terug uit de situatie en neemt een flinke borrel om weer tot rust te komen. Of je voelt je als het ware niet langer deel uitmaken van je omgeving, je raakt in een soort verlammende toestand waarbij je het opgeeft nog iets te ondernemen.

Dit zijn geen reacties waar je bewust voor kiest; je hebt eerder het gevoel dat ze je overkomen. Je verliest de regie over wat je doet. Je raakt de grip op jezelf kwijt. Toch kunnen we leren deze automatische reacties op te merken om ze vervolgens te doorbreken, we kunnen de pijnlijke herinneringen daarachter erkennen en verwerken.

Maar wat als dit mis gaat, als verwerken niet lukt. Zeker bij heftig trauma, waarbij we niet konden rekenen op de steun van anderen, kunnen we hier behoorlijk in vastlopen. Vaak ontstaan dan allerlei psychische klachten. De negatieve ervaringen blijven hun actuele impact uitoefenen op jouw leven in de vorm van angsten, vermijding, nachtmerries, flashbacks, stress, slapeloosheid, nare gevoelens en negatieve gedachten over jezelf. Zij komen steeds opnieuw terug en versperren je de weg naar een leven zoals je dat eigenlijk voor jezelf zou wensen.

De weg vrijmaken door negatieve ervaringen te verwerken

Bij EMDR word je op een veilige en relatief rustige manier geconfronteerd met deze niet-verwerkte ervaringen. Met EMDR wordt de verbinding tussen het trauma en de automatische reactie hierop verbroken. De verwerking van negatieve ervaringen zorgt ervoor dat zij weer tot het verleden gaan behoren, waardoor de impact ervan verdwijnt. De herinnering zelf zal niet verdwijnen, maar de lading gaat er vanaf. Daarmee hoeft het trauma niet langer bepalend te zijn voor jouw leven en de manier waarop je jezelf ervaart.

EMDR kan werken bij schokkende ervaringen die je emotionele schade hebben berokkend. Dit kan een eenmalige gebeurtenis zijn, zoals een ongeluk of een bedreiging. Maar ook een reeks aan gebeurtenissen zoals huiselijk geweld of pesterijen. Het gaat dan om situaties waarbij je je in gevaar of belaagd hebt gevoeld of waarbij je walging hebt ervaren. De situatie heeft je gevoel van veiligheid, eigenwaarde of controle aangetast.

Ik pas EMDR vooral toe wanneer we op een blokkade stuiten welke voortvloeit uit een traumatische herinnering. Een blokkade die de groei naar meer kwaliteit van leven in de weg staat. Daarmee kunnen we de behandeling sneller en effectiever maken.

EMDR is een bewezen effectieve therapie waarvan nog niet helemaal duidelijk is hoe het werkt. Wel is duidelijk dát het werkt.