Skip to main content
positieve psychologie

Positieve psychologie

Je bent méér dan je problemen. Ook op lange termijn meer welzijn ervaren; daar gaat het om in de positieve psychologie. Omgaan met tegenslagen en problemen die op je pad komen blijft uiteraard belangrijk. Daarnaast kijken we vanuit de positieve psychologie ook naar de kwaliteiten en eigenschappen die jou helpen te floreren in het leven. Je verbreedt je aandacht en staat stil bij de positieve dingen die er ook zijn en waar je op voort kunt bouwen.

De positieve spiraal van sterke kanten gebruiken, positieve ervaringen waarderen en zelfvertrouwen ontwikkelen.

Positieve psychologie gaat over levenskunst, over het inzetten van jouw sterke kanten om waardevolle doelen te realiseren. Je gaat er actief mee aan de slag om het beste uit jezelf te halen. Je waardeert wat er al is en van daaruit bouw je verder. Je ontwikkelt compassie voor jezelf en de ander om meer verbondenheid te ervaren.

Voorbeelden van vragen zijn:

  • Waar krijg ik energie van?
  • Hoe kan ik mijn sterke kanten ontplooien?
  • Wat is voor mij van betekenis en welke unieke bijdrage wil ik leveren?
  • Hoe creëer ik verbondenheid met anderen?
  • Waar ben ik dankbaar voor?
  • Welke ervaringen schenken mij voldoening en geluk?

Waarom stil staan bij positieve emoties?

Russ Harris (2012) heeft het in ‘De klappen van het leven’ over een werkelijkheidskloof wanneer ons leven niet zo is zoals we het zouden wensen. Maar hoe breed onze werkelijkheidskloof ook is, ons leven is breder volgens Harris. Je zou het leven kunnen vergelijken met een theatervoorstelling. Als het podium donker wordt en de spotlights gericht staan op de werkelijkheidskloof, dan lijkt het of er niets anders meer is. Maar stel dat we het hele podium verlichten, wat is er dan nog meer te zien? Zijn er dan nog dingen te vinden die, ook al lijken ze heel vanzelfsprekend, wel goed gaan? Het doel is niet de werkelijkheidskloof te negeren, dat zou je vroeg of laat alleen maar opbreken, maar om te kijken naar de hele voorstelling. Zijn er ook nog dingen om te koesteren, dingen die je kan waarderen, waar je hoop uit put en die maken dat je door alles heen de moed vindt om verder te gaan? Daar ook oog voor hebben draagt namelijk bij aan je veerkracht; het vermogen om te gaan met tegenslag.

Door ook stil te staan bij de positieve dingen van het leven ervaren we namelijk meer positieve emoties als; vreugde, dankbaarheid, hoop, trots, humor, inspiratie, bewondering en liefde. Positieve emoties verbreden onze aandacht. En als onze aandacht breder wordt, merken we veel meer op van wat anderen zeggen en doen; we zien letterlijk meer van onze omgeving. Dit maakt ons creatiever en flexibeler. We kunnen onze problemen dan beter oplossen. Daarmee ontwikkelen we onze sterke kanten en krijgen we meer vertrouwen in onszelf. Zie je hoe je hiermee een positieve spiraal in gang kan zetten?